Varvsstaden

Det är något alldeles speciellt med gamla fabriksområden. Kan liksom inte få nog av att fotografera dom. Och det är inte bara det kulturhistoriska perspektivet som får mig att gå igång. Patinan och proportionerna är minst lika intressanta aspekter.

Kvarlevorna från t ex Malmös industriella förflutna representerar ett helt annat förhållningssätt till materialval, hållbarhet och kvalité än vad som i mångt och mycket existerar idag där kvartalsrapporterna styr många av besluten.

Under hösten har jag vid några tillfällen fått möjlighet att fotografera inne i flera av dom gigantiska monteringshallarna som ännu är kvar på Kockums fabriksområde här i Västra Hamnen. En del av bilderna från besöken kan ses här.

Trots att varvet lades ner för ganska längre sedan och trakten därefter präglats av helt andra verksamheter, finns ändå en hel del innanmäte kvar från epoken då några av världens största fartyg byggdes i Malmö.

Medan jag vandrade runt och dokumenterade hallarna från traverserna, längs med järntrapporna och i olika verkstäder, dök det ofta upp saker som fångade min blick; ett rostigt kopplingsskåp, ett rum fylld med strömbrytare, en stor bandsåg. Jag blev nästan överrumplad över ur överdrivet rejält allt var. Prylarna tillverkades inte bara för att hålla för sitt uppdrag under många år. Det fanns också god marginal om det krävdes.

Tags: