Konferens-Svanar

Möten i Västra Hamnen

Har alltid tyckt att Västra Hamnen är till för alla. Att området är på något vis elastiskt och fungerar för såväl boende, de som jobbar här och alla besökare. Och även om långt ifrån alla har möjlighet att bo i Västra Hamnen, är jag övertygad om att många när på en dröm, eller har en aspiration om att kanske en dag också bo så nära havet.

Som en del som läser detta vet, har jag som ett sidoprojekt i min verksamhet som fotograf och filmare i Malmö, dokumenterat Västra Hamnen i en populär fotobokserie. Det började med en bok 2005 och med undantag för 2006, fortsatte jag sedan att ge ut en om året fram till 2015. Några exemplar ur serien kan finnas kvar på Akademibokhandeln och Form & Design Center här i Malmö.

Redan 2002, året då vi flyttade hit, insåg jag att Västra Hamnen skulle komma att bli Malmös i särklass häftigaste område att bo i och besöka. Det finns såklart undantag, men jag tror att dom allra flesta människor dras mer eller mindre undermedvetet, nästan magnetiskt, till havet.  Motiven varierar, man ses i Västra Hamnen över en fika, en glass, en öl eller för att njuta av ljuset när solen sakta, sakta sjunker ner över havet och lägger sig någonstans bakom danskarnas huvudstad.

När jag valde bilden på svanarna, tänkte jag just på hur viktigt det är att Västra Hamnen fortsätter att vara en öppen mötesplats. Ett område som är inklusivt och inte exklusivt. Att vi alla värnar om öppenheten och tar fasta på hur oerhört privilegierade vi är som bor här genom att bära med oss en genuin ödmjukhet – utanför och innanför västen.

Jag vet att det finns några av våra besökare som inte respekterar eller tycks bry sig om varken lagar eller trivselregler. Men låt oss komma ihåg att dom faktiskt tillhör undantagen. De allra flesta är fina, snälla människor som liksom vi, vill njuta av att mötet med havet.

Tags: